Sarmale cu Soriz

Ce este Sorizul?

Sorizul sau Sorgul cum i se mai spune, are origine tropicală (Africa de Est) şi constituie principala cereală pentru pâine în Africa, Europa de Sud, America Centrală şi Asia de Sud. Este o plantă rezistentă la clima caldă şi uscată, la secetă şi arşiţă, calităţi pentru care a fost supranumită cămila vegetală. Din această familie face parte şi soiul numit sorg tehnic, cunoscut în Republica Moldova drept mălai pentru mături. Culturile de sorg se situează pe locul patru în lume, după grâu, orez şi porumb. Boabele, crupele şi făina de soriz nu cedează la gust și calitate orezului, însă nu conțin gluten, ceea ce îl face mai folositor pentru consum (Sursa info: http://www.aitt.asm.md).

Ca prima dată, am pregătit sarmalele cu soriz amestecat cu orez. Am observat că se primesc mai ușoare, iar gustul practic nu se schimbă, sunt foarte delicioase!

Ingrediente:

  • 500 gr carne tăiată mărunt, la alegere
  • 170 gr orez
  • 130 gr soriz
  • 4 morcovi de mărime medie
  • 3 cepe medii
  • 3 roșii date prin blender
  • 2 cepe verzi, opțional
  • 1 lingură de grăsime, la alegere
  • 4 linguri de ulei
  • 1 varză
  • frunze de dafin
  • cimbru uscat
  • 2 linguri pastă de tomate
  • sare și piper

Într-un bol, punem sorizul și orezul. Peste el adăugăm apă clocotită și îl lăsăm să se înmoaie. Voi folosi varză nouă, de anul acesta, așa că va trebui să înmoi orezul ca să se gătească mai repede.

1

Între timp, ne ocupăm de legume.

2

Tocăm ceapa, dăm prin răzătoare morcovul, spălăm și decojim atent varza.

3

Mărunțim carnea și pregătim lingura de grăsime. Eu am folosit untură de porc fiindcă de data asta am carne de găină, care nu conține multă grăsime, iar sarmalele fără un pic de grăsime, se primesc uscate și nu se leagă.

4

Mai departe, într-o tigaie punem cele 4 linguri de ulei și lingura de grăsime. Peste ele călim ceapa și morcovul.

5

Adăugăm carnea și roșiile blenduite, sarea, piperul și frunzele de dafin. Lăsăm pe foc aproximativ 10 minute, după care luăm de pe foc și încorporăm totul cu orezul și sorizul. Amestecăm bine.

6

În continuare, opărim cîteva minute în apă clocotită foile de varză și începem a face sarmalele 🙂

7

Una cîte una și oala se umple. Am făcut sarmalele mai mășcățele fiindcă varza nouă mi-a dat puțin bătăi de cap, cu toate că la noi în familie se fac sarmalele mai mari și le zicem “găluște” 🙂

8

Cînd am terminat de făcut sarmalele, le acoperim cu foi de varză. În alt vas, punem la fiert un litru de apă cu 2 linguri de pastă de roșii și cîteva frunzulițe uscate de cimbru. După ce a dat în clocot, turnăm compoziția peste sarmale în oală, doar cît sa le acopere puțin. Punem capacul și dăm la cuptor pentru aproximativ 1 oră și 30 minute.

9

Cînd sarmalele sunt gata, le scoatem din cuptor, le lăsăm cîteva minute să se răcească și apoi servim cu smîntînă sau fără! Poftim la masă!

10

11

Așa arată sarmalele cu soriz în interior!

12

13

14

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s