Focaccia

Dacă doriți să simțiți gustul Italiei în cea mai simplă rețetă, atunci faceți Focaccia 🙂 Este ca o pizza fără adaosuri sau topping-uri complicate și nu are nici o legatură cu lipia servită drept “focaccia” în restaurantele de la noi. Focaccia trebuie să fie mai pufoasă decît o lipie și se găsește și în alte țări ale lumii. De exemplu, în Franta am citit că se numește fougasse.
Ce mi-a placut mie la aceasta pînică, dacă pot să o numesc așa, este că poți adăuga arome variate pe suprafață, precum busuioc proaspăt sau uscat, cimbru, oregano, rozmarin, ceapă, măsline, roșii sau chiar și ciuperci tăiate felii. Secretul ei ca să nu fie la fel de plată ca o pizza este să fie întinsă cu mîna în tavă, formînd acele adîncituri tradiționale, urme lăsate de mîinile gospodinelor 😀 Cu cît tava în care o puneți este mai mare, cu atît va fi mai subțire focaccia. Aluatul este unul foarte plăcut, se întinde ușor și este aromat. Focaccia se servește cu orice vă poftește inima, începînd cu salate din legume proaspete și terminînd cu felii subțiri de slăninuță aromată așezate pe ea, șunculiță sau chiar cu supe!

Încercați și voi!

Ingrediente pentru 2 focaccia coapte in tavă rotundă cu diametrul de 27 cm:

  • 800 gr făină proaspăt cernută
  • 125 ml ulei de măsline
  • 400 ml apă caldă
  • 15 gr drojdii uscate
  • 1 lingură de zahăr
  • sare grunjoasă de mare
  • ierburi aromatice / oregano
  • roșii cherry

Într-un bol punem drojdia uscată, lingura de zahăr și cam 200 ml apă caldă. Amestecăm bine cu o lingură de lemn, acoperim bolul cu folie din plastic și punem la cald pentru aproximativ 7-10 minute.

1.jpg

După ce drojdia s-a umflat frumos, adăugăm la ea uleiul (puteți să faceți un mix de ulei rafinat și ulei de măsline, avînd grijă doar să păstrați cantitatea), restul de apă caldă, un praf mic de sare și frămîntăm încetișor, cu răbdare aluatul pentru focaccia, adăugînd treptat toată făina. Frămîntăm aluatul pînă se va dezlipi ușor de pe degete. Cam 5 minute.

2

Se va primi un aluat foarte fraged și pufos. După ce l-am frămîntat, punem aluatul într-un bol uns cu ulei, îl acoperim cu folie din plastic și îl punem să dospească aproximativ 30 – 60 minute. În dependență cît de repede se va ridica aluatul.

3

După ce aluatul s-a ridicat, îl scoatem din bol și îl împărțim în două. Întindem cu degetele aluatul în 2 tăvi unse cu ulei de măsline. Eu le-am copt pe rînd 🙂

Mai departe, ungem cu o pensulă aluatul cu ulei de măsline, presărăm deasupra sare grunjoasă și ierburi aromate. Eu am pus oregano.

4

Aranjăm și roșiile cherry. Eu le-am aranjat diferit una de alta.

5 1

Vedeți ce frumos arată! Puteți să faceți focaccia și cu copiii, e distractiv!

Prima focaccia 🙂

5

A doua focaccia!

6

După aceasta, mai lăsați tăvile cu aluat să se odihnească încă 15-20 minute și apoi puneți-le în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 30-35 minute, pînă se rumenesc ușor.

Iată așa arată focaccia făcută acasă, cu voie bună!

7

11

13410799_1119178751477677_1778752962_o

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s