Shakshuka – dejunul tunisian

Shakshuka este originară din Africa de Nord și este gătită tradițional în Tunisia, Liban, Algeria, Maroc, Egipt, dar este înrudită și cu unele feluri de mâncare din Turcia și Sudul Spaniei. Din sursele pe care le-am citit, unii spun că originea shakshukăi este Tunisia, alții zic că este Israel. De unde nu ar veni, este foarte gustoasă și simplă de pregătit. Cei mai mulți gătesc această rețetă la dejun.

Shakshuka practic reprezintă niște ouă gătite în sos de roșii și este foarte fotogenică. Pozele cu ea îți lasă gura apă. Rețeta originală prevede și sos sau suc de roșii, eu am folosit doar roșii, fiindcă nu am avut suc de roșii la moment, de asta și shakshuka mea a ieșit mai albicioasa :), dar la fel de gustoasă, am savurat-o direct din tigaie 🙂

Ingrediente:

  • 4 ouă
  • 3 roșii de mărime medie decojite
  • 1 ardei gras (roșu sau verde)
  • 1 cățel de usturoi
  • o bucățică de ardei iute (nu prea iute)
  • o linguriță de boia dulce
  • sare și piper
  • cîteva frunze de busuioc sau orice altă verdeață

Pentru a decoji roșiile le opărim într-un vas cîteva minute, apoi le punem în apă rece.

Le decojim ușor.

1

Mai departe tocăm după preferințe ceapa, usturoiul, ardeiul gras și ardeiul iute.

Roșiile le feliem mai mășcățel.

2

Punem la călit ceapa, ardeiul gras și ardeiul iute.

3

După aceasta, adăugăm roșiile și lăsăm un pic pe foc.

4

5

Cînd legumele s-au închegat, stricăm ouăle deasupra, sărăm și piperăm, punem capacul și mai lăsăm pe foc 2-3 minute.

6

Adăugăm și niște verdeață.

Poftă bună!

8

7

9

10

11

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s