Zeama de pui cu taietei de casa

Despre zeama de pui se poate spune foarte multe. Începînd de la faptul că este în topul preferințelor moldovenilor, cînd este vorba de mîncărurile tradiționale și finisînd cu gustul dulce-acrișor și savuros, atunci cînd sorbi din ea.

Ingrediente:

  • 1 pui sau o găină de casă
  • 2 bucăți rădăcină de țelină
  • 2 morcovi
  • 1 ceapă
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 2 ardei grași de mărime medie
  • cîteva fire de cimbru uscat
  • 2-3 frunze de dafin
  • 1 lingură zeamă de lămîie
  • sare și piper boabe
  • pătrunjel proaspăt
  • tăieței de casă (Tăieței de casă)

Pentru a face zeama, spălăm mai întîi găina, de dorit să fie de casă. O împărțim așa cum ne-a învățat mămicile noastre și o punem la fiert într-o cratiță mai măricică. Eu am folosit o cratiță de 4 litri de apă.

1.jpg

Un mic sfat! Punem carnea la fiert în apă rece ca să reușească să iasă din ea în bulion tot gustul și aroma, și să primim la final o zeamă savuroasă. Punem carnea la fiert în apă fierbinte, doar în mîncărurile în care dorim să păstrăm mai mult gustul cărnii și nu al bulionului. 

Avem grijă să luăm spuma.

2

După ce carnea a început a fierbe și am terminat de luat spuma, facem focul mai încet și adăugăm 1 morcov întreg, 2 bucăți rădăcină de țelină, 2 rădăcini de pătrunjel, o ceapă, piperul boabe, puțină sare, cîteva fire de cimbru uscat și frunzele de dafin.

3

Lăsăm zeama să fiarbă la foc mic/mediu pînă carnea e gata.

4

După ce carnea a fiert, o scoatem din zeamă împreună cu țelina, morcovul și ceapa. La dorință putem și să strecurăm bulionul.

În bulionul rămas, adăugăm ardeiul gras tocat cuburi, 1 morcov tăiat rondele și lăsăm să fiarbă încet 7-10 minute. Apoi, cînd morcovul e aproape gata, adăugăm și tăiețeii de casă.

Lăsăm pe foc încă cîteva minute, punem 1 lingură de zeamă de lămîie, verificăm de sărat și zeama e gata!

Poftim la masă! 🙂

fotorcreated

Dacă vă plac rețetele mele, dați like paginii mele de Facebook  Dia’s Kitchen pentru a fi la curent cu noutățile de pe blog!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s