Ciolan de porc in sos de bere si mustar

Ciolanul de porc (Рулька – rusă), sau (Eisbein – germană) este unul din felurile mele preferate de mîncare. Ador această carne aromată și moale de pe os. Este un fel de mîncare tradițională germană, care se gătește foarte mult în marile orașe europene, precum: Viena, Munchen, Praga, etc.

Din germana Eisbein se mai traduce ca ciolan de gheață și asta numai pentru faptul că se gătea mai mult iarna cînd era foarte frig afară și familia era flămîndă.

Gătiți ciolanul cînd toți membrii familiei sunt acasă sau la întîlnirile cu prietenii, fiindcă pe lîngă faptul că este foarte delicios, mai este și sățios.

Dar, hai la treabă că rețeta este lungă, vreme multă să ne ajungă!

Ingrediente:

  • un ciolan de porc de 2 kg
  • o ceapă
  • un morcov
  • frunze de dafin
  • cîțiva căței de usturoi
  • sare grunjoasă
  • piper boabe
  • muștar boabe
  • cîteva cuişoare
  • o bucățică de ghimbir

Ingrediente pentru sos:

  • 500 ml bere blondă sau brună calitativă
  • 2 linguri de muștar cu boabe întregi sau simplu
  • 1 lingură de miere
  • cîteva fire de cimbru uscat (opțional)

Gătiți ciolanul cînd afară e frig și nu aveți unde ieși, fiindcă vă va lua cîteva ore bunișoare 🙂

Spălăm bine ciolanul cu ajutorul unui cuțit ca să îl curățăm foarte, foarte bine de impurități.

1

După ce l-am spălat și uscat puțin cu un șervețel, pregătim vreo 5 căței de usturoi, ghimbirul tăiat bucățele și sarea grunjoasă.

3

Cu ajutorul unui cuțit facem găuri în ciolan, de-a lungul osului și includem în ele cîte o bucată de usturoi muiat în sare grunjoasă și ghimbir. Ne străduim să facem aceste găuri pe toată suprafața ciolanului, în mod uniform.

2

Punem ciolanul de porc la fiert într-o cratiță încăpătoare cu o ceapă, un morcov, frunze de dafin, 3 căței de usturoi, o lingură de sare grunjoasă, piper boabe, muștar boabe și 2-3 cuişoare.

Fierbem ciolanul aproximativ 2,5 ore pînă cînd vedem că carnea încetul cu încetul se desprinde de pe os.

Cînd ciolanul este fiert, îl punem într-o tavă de copt mai adîncă.

4.jpg

Și turnăm peste el sosul format din 500 ml bere, 2 linguri de muștar și 1 lingură de miere. Mai aruncăm în tavă și cîteva crenguțe de cimbru uscat.

5

Dăm tava la cuptor pentru aproximativ 1,5 ore. Avem grijă mereu să turnăm cu o lingură sosul din tavă peste ciolan.

Turnați berea din butoi și poftim la masă!

Serviți ciolanul cu varză murată călită. Altceva mai delicios nici nu pot să vă recomand!

11

Dacă vă plac rețetele mele, dați like paginii mele de Facebook  Dia’s Kitchen pentru a fi la curent cu noutățile de pe blog!

22

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s