Le cordon bleu

Trebuie să recunosc că blogging-ul este o chestie foarte interesantă care te ajută mereu să cunoști lucruri și gusturi noi. Dacă pînă la crearea blogului, obișnuiam să gătesc poate un pic mai monoton și repetam mai des anumite rețete, acum, mereu vreau să gust și să încerc ceva nou. Acest lucru îmi diversifică viața și ceea ce simt pe papilele gustative.

Deci, cordon bleu! Ce e el și cu ce se mănîncă? 🙂

În primul rînd Le cordon bleu (care se traduce “panglică albastră”), reprezintă cea mai mare instituție culinară din lume avînd în arsenalul său 50 de școli, pe 5 continente, unde activează anual peste 20 000 studenți. Impresionant, nu? Aceste școli studiază managementul ospitalității, arta culinară și gastronomia.

Termenul în sine însă, se referă și la o rețetă excepțională din carne de pui sau vită, umplută cu cașcaval și șuncă.

Sunt numeroase istorii cu privirea la invenția acestei rețete, unii zic că a fost inventată de un chef elvețian, care în urmă cu vreo 200 de ani, neavînd suficientă carne să gătească pentru oaspeții săi, i-a venit idea să o umple cu șuncă și cașcaval. Alții spun că a fost inventată la Paris la sfîrșitul anilor 1800 la faimoasa școală de bucătari, Le Cordon Bleu. Iar varianta mai plauzibilă cred eu, este ipoteza ca rețeta a fost inventată în 1929, fiind servită pe un vas de croazieră de lux, “Bremen”,  care recunoscut fiind pentru viteza cu care străbătea oceanul Atlantic, i se acordase titlul de “Blue Ribbon” (cordonul albastru).

De obicei cordon bleu se prăjește, eu am ales iar varianta mai sănătoasă și l-am copt.

Ingrediente:

  • 1 piept de pui
  • cîteva felii de cașcaval (alegeți un cașcaval tare, de calitate)
  • cîteva felii de șuncă
  • fulgi de porumb măcinați
  • 2-3 linguri de ulei rafinat
  • 1 ou
  • sare și piper după gust

Începem rețeta noastră faimoasă cu spălatul pieptului de pui și îl împărțim în două.

1

Mai departe, îl batem pe ambele părți pînă ajunge de o grosime de 7 mm – 1 cm. Nu uităm să folosim pelicula de bucătărie cînd batem carnea. Pregătim șunca și cașcavalul feliate.

Sărăm și piperăm puțin carnea.

2

Aranjăm cașcavalul și șunca peste carnea de pui. Vedeți în imagine.

Ca să vi se primească mai bine rulatul, lăsați la marginea opusă de unde începeți a rula cam 1,5 cm loc liber, fără șuncă și cașcaval! Ca la rulourile de sushi, de exemplu!

14958184_1238665142862370_1318219531_o

Rulăm cu grijă! După necesitate, fixați cu scobitori!

4

După ce am rulat carnea o dăm prin ou bătut și fulgii de porumb măcinați.

5

O punem într-o tavă de copt unsă cu puțin ulei și dăm la cuptorul preîncălzit pentru 20 minute.

6

Poftim la masa! 🙂

7

Închipuiți-vă aroma de cașcaval, șuncă și cărniță cu aroma dulce a fulgilor de porumb!

Am savurat cu plăcere!

8

Dacă vă plac rețetele mele, dați like paginii mele de Facebook  Dia’s Kitchen pentru a fi la curent cu noutățile de pe blog!

10

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s