Ciolan de porc, servit cu sos de pomusoare

Oare ce fel de iarnă sau sărbători fără de cărnița? 🙂 De data asta, am ales să gătesc ciolanul de porc (preferatul meu), cît mai simplu posibil, fiindcă aveam de gînd să fac pentru el un sos din pomușoare de pădure aromat. Și vreau să vă zic că a ieșit nespus de delicios și moale. Ciolanul gătit în acest fel, poate fi servit și cu legume coapte sau la abur, cu murături sau varză călită. E nemaipomenit de bun! 😉 La fel, puteți utiliza și alt tip de carne pentru această rețetă, nu neapărat ciolan, de exemplu mușchiuleț sau rasol.

Ingrediente:

  • un ciolan de porc de 1 – 1,5 kg
  • 6 cepe de mărime medie
  • o bucată rădăcină de țelină
  • 5 căței de usturoi
  • o jumătate de lingură boabe de muștar
  • o jumătate de lingură boabe de coriandru
  • 3-4 frunze de dafin
  • 8 boabe de piper mășcat aromat
  • un praf de piper măcinat
  • 1 lingură boia dulce
  • 1 lingură sare grunjoasă

Ingrediente pentru sosul de pomușoare (optional):

  • 250 gr mix fructe de pădure proaspete sau congelate (merișoare, coacăză, afine, mure, zmeură etc.)
  • 100 ml vin alb
  • 50 gr zahăr
  • sucul proaspăt de la o jumătate de portocală
  • o jumătate de linguriță nucșoară

Ca de fiecare dată cînd gătim ciolanul de porc, începem cu pregătirea cărnii. Îl spălăm, îl curățim bine cu un cuțit de impurități și îl punem la fiert într-o cratiță mai mare.

1

Fierbem ciolanul cu 2 cepe, o bucată rădăcină de țelină, 5 căței de usturoi, o jumătate de lingură boabe de muștar, o jumătate de lingură boabe de coriandru, 3-4 frunze de dafin, boabe de piper mășcat și 1 lingură sare grunjoasă.

Ciolanul îl fierbem la foc mic timp de 2- 2,5 ore, sub capac, pînă observăm că carnea se desprinde de pe os.

2

Cînd ciolanul este fiert, pregătim o tavă adîncă pentru copt, în care punem 4 polonice de zeamă în care a fiert ciolanul, un praf de piper măcinat și o lingură de boia dulce, după care amestecăm bine.

3

Punem ciolanul fiert în tavă și turnăm peste el zeama cu boia din abundență.

Lîngă ciolan, tăiem 4 cepe în felii mășcate. Acoperim tava cu capac sau folie de aluminiu și dăm la cuptorul preîncălzit la 180- 190 Grade Celsius, pentru aproximativ 1,5 ore.

Cu 45 minute înainte de a fi gata, scoatem capacul și din 10 în 10 minute, turnăm zeama din tavă peste ciolan. Tot acum, tăiem cu un cuțit cioricul deasupra ciolanului în cîteva locuri.

Gătit astfel, ceapa va oferi cărnii o aromă deosebită, îmbibată și o va frăgezi foarte bine!

4

Cărnița e gata! S-a copt și rumenit frumos! Ceapa la fel 🙂

7

La dorință gătim și un sos de pomușoare: punem la fiert într-o crăticioară fructele de pădure în vin și zahăr. Stoarcem o jumătate de portocală și amestecăm bine cu o lingură de lemn. Lăsăm pe foc 10 minute, amestecînd ușor pînă ce fructele se înmoaie. Adăugăm nucșoara. Oprim focul, pasăm fructele cu un blender. Strecurăm sosul format printr-o sită ca să scăpăm de semințe și servim cu plăcere cît este fierbinte/cald peste carnea de porc.

9

Poftim la masa de sărbătoare!

6

Dacă vă plac rețetele mele, dați like paginii mele de Facebook  Dia’s Kitchen pentru a fi la curent cu noutățile de pe blog!

15748133_1305670442828506_1875709826_o

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s