Christmas Stollen

Bine v-am găsit în Noul An!

Astăzi vin cu o rețetă de stollen, un cozonac tradițional german, cu miros de coniac și portocală, care se coace de către gospodine cu mult înaintea Crăciunului, fiindcă cu cît se păstrează mai mult cu atît devine mai  gustos.

Se zice că, stollen-ul ar fi aparut în anul 1329, în urma unui concurs inițiat de epsicopul de Naumburg, în urma căruia brutarii din regiune au preparat o pîine dulce cu unt, stafide și lămîie. După aceasta, a apărut și un festival in orașul Dresda, dedicat stollen-ului, despre care se scriu mai multe istorii și povestiri.

Stollen-ul diferă foarte mult de cozonacul nostru, însă se aseamănă foarte mult cu Panettonul italian. Sunt numeroase variante de stollen, majoritatea conțin fructe confiate, stafide, condimente ca nucșoară și scorțișoară, nuci sau migdale. Stollenul mai poate conține și cremă de brînză sau brînză moale de vaci. Se gătește de gospodine atît cu drojdii, cît și cu praf de copt. Eu de data asta am ales a doua variantă din lipsă de timp, dar și din curiozitate.

Ingrediente:

  • 50 gr zahăr
  • zestul de la o portocală mare
  • zestul de la o jumătate de lămîie
  • 50 gr migdale (sau nuci)
  • 1 ou
  • 150 gr brînză moale de vaci (sau cremă de brînză)
  • 50 gr unt
  • 250 gr făină
  • 4 gr praf de copt
  • 15 gr coniac
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1/2 linguriță nucșoară
  • 50 gr suc proaspăt de portocală
  • 150 gr fructe uscate (țucate)
  • 30 gr de unt pentru topit pentru a unge stollen-ul cînd îl scoatem din cuptor
  • 50 gr zahăr pudra pentru a pudra stollen-ul

Varianta aceasta de stollen pe care am ales-o eu, este foarte ușor de gătit. Nu necesită mult timp pentru creșterea aluatului.

Amestecăm cu un tel zahărul, oul și untul (moale de temperatura camerei).

1

Adăugăm zestul de portocală și lămîie, migdalele mărunțite, brînza și coniacul.

Amestecăm binișor.

2

Cernem deasupra făina, punem praful de copt și toate celelalte ingrediente.

3

Frămîntăm un aluat moale și lipicios, însă nu adăugăm făină decît să ne ajutăm puțin să îl gestionăm. Vedeți ce frumos s-a primit? 🙂 Nu mai pomenesc de aromă 🙂

4

Mai departe, dăm formă stollen-ului ca în imagine. Se întinde aluatul cu sucitorul sau chiar cu mîinile în formă ovală, apoi cu mîna se face o adâncitură, delimitând astfel o treime din aluat.

5

6

Punem stollen-ul în tava de copt și îl acoperim să se odihnească pentru minim 30 minute.

7

Înainte de a da stollen-ul la cuptor, îl ungem cu puțină apă și îl coacem 35-40 minute la temperatura de 190 Grade Celsius. Faceți și testul cu scobitoarea.

8

Imediat scos din cuptor, stollen-ul se unge cu unt topit și se presoară din abundenta cu zahar pudra. Se păstrează învelit în hîrtie de copt, acoperit cu un prosop curat, în sacoșe de plastic timp de indelungat, sau pina nu il terminati 🙂

9

Dacă vă plac rețetele mele, dați like paginii mele de Facebook  Dia’s Kitchen pentru a fi la curent cu noutățile de pe blog!

10

12.jpg

Advertisements

4 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s