Salata “Olivier”

Ce fel de Revelion sau Crăciun fără salata Olivier? S-a gătit, se gătește și cu siguranță se va găti această salată atît de mult, că unii au ajuns deja să se sature de ea 🙂

Eu însă anul ăsta chiar am așteptat Revelionul ca să o gătesc, îmi era foarte dor și poftă 🙂

Salata Olivier (sau i se mai spune: de boeuf, vinegret, столичный салат) a fost pentru prima dată pregătită prin anul 1860, de către bucătarul belgian Lucien Olivier la restaurantul Ermitaj, unul dintre cele mai mari și faimoase restaurante din Moscova. De-a lungul anilor, rețeta originală a fost păstrată secretă, iar în anul 1905 când restaurantul Ermitaj și-a închis ușile s-a pierdut, astfel fiind imposibil să se recreeze un platou de salată rusească după rețeta originală. Rețeta originală cuprindea delicatese scumpe, carne de vânat, raci etc. Cu timpul s-au înlocuit ingredientele originale cu ingrediente mai simple: carne de pui, mazăre, cartofi etc. și s-a extins în tot estul Europei devenind un fel de mâncare foarte comun, rețeta variind în funcție de alimentele folosite de la o regiune la alta.

Ingredientele pentru această salată mereu le pun la ochi, însă voi încerca să vă dau cît de cît o aprecierea cantitativă 🙂 Vedeți mai jos!

Ingrediente:

  • 500 gr carne de vită fiartă (sau: salam Doktorskaia, carne fiartă de pui sau de porc)
  • 4-5 cartofi de mărime medie
  • 3-4 morcovi de mărime medie
  • 4-5 castraveți murați
  • 250 gr mazăre conservată
  • 5 ouă fierte
  • 300 gr maioneză de casă (Rețeta: Maioneză de casă)
  • sare și piper după gust

Salata Olivier se pregătește foarte ușor. Tot ce trebuie să faci este să fierbi cartofii, morcovul și carnea. Carnea am fiert-o cu o ceapă, sare, piper și frunze de dafin, la foc mediu.

După ce am făcut acest lucru, tăiem cubulețe legumele și carnea.

Ca să obținem o salată cu ingredientele tăiate uniform, încercăm să le tăiem de mărimea bobului de mazăre!

1

Adăugăm maioneza.

2

Sărăm și piperăm după gust.

3

Servim cu plăcere și voie bună!

4

Dacă vă plac rețetele mele, dați like paginii mele de Facebook  Dia’s Kitchen pentru a fi la curent cu noutățile de pe blog!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s