Tarta cu crema de lamie (Lemon Tart)

Acest tip de tarte sunt numai bune pentru weekenduri sau întilnirile cu prietenii la un ceai sau cafea. Apropo, ador gustul acestei tarte cu o cafea naturală. Gătirea tartei este simplă, iar textura aluatului și a cremei aromate îți lasă gura apă. Cu siguranță este o tartă care iese din tipare datorită gustului intens de lămîie! Încercați și voi! Aștept părerile voastre aici pe sait sau pe pagina mea de Facebook! 🙂

Ingrediente pentru baza din aluat:

 • 300 gr făină
 • 120-150 gr unt foarte rece tăiat bucăți
 • 120 gr zahăr pudră
 • 4 gălbenușuri
 • 1 ou pentru ungere
 • zestul de la o jumătate de lămîie
 • un praf de sare
 • cîteva picături esență de vanilie

Ingrediente pentru crema de lămîie:

 • 110 ml suc de la 2-3 lămîii și zestul de la aceste lămîi
 • 130 gr frișcă de 20 %
 • 30 gr unt de minim 80% grăsime
 • 140 gr zahăr
 • 4 ouă
 • 1 gălbenuș

Am decis să pregătesc aluatul pentru tartă în robotul de bucătărie fiindcă așa, aluatul nu se va încălzi de la căldura mîinilor și vom obține acea textură nisipoasă/sfărîmicioasă care atît de mult este caracteristică tartelor.

1

Astfel, cîntărim făina și zahărul pudră și le cernem în vasul robotului. Adăugăm sarea, zestul de lamie și picăturile de vanilie și untul rece tăiat cuburi. Mixăm pînă obținem o textură nisipoasă.

2

Apoi, adăugăm 4 gălbenușuri și mai mixăm un pic apoi frămintăm puțin cu mîna cît să adunăm aluatul, nu foarte mult.

Dacă aluatul se va primi prea uscat și nu va dori să se adune, adăugați 2 linguri de apă rece, dar nu mai mult!

Se va primi un aluat moale dar sfărîmicios, aromat și ușor de manipulat!

4

Apoi, punem aluatul în frigider pentru minim 1 oră, învelit într-o peliculă alimentară.

5

După ce aluatul s-a odihnit, punem o bucățică mică de aluat deoparte cam cît o nucă pentru ungere și întindem restul aluatului în tava de copt (aluatul să fie de grosime cam 3-4 mm, tava de copt de 26-28 cm diametru), îl spargem cu o furculiță în mai multe locuri, așternem peste aluat o bucată de hîrtie pentru copt șifonată și punem în interior fasole sau mazăre. Dăm tava la cuptorul pre-încălzit la 180 Grade pentru 13-16 minute, sau pînă cînd tarta se va usca și deveni un pic tare.

6

Apoi, scoatem tarta din cuptor, amestecăm într-un blender sau cu ajutorul unui tel bucățica de aluat pe care am pus-o deoparte și 1 ou pînă obținem o pastă fină și ungem bine tarta care abia s-a copt puțin. Punem tarta iar în cuptor și coacem maximum 10-12 minute.

7

Apoi o scoatem din cuptor și o lăsăm deoparte, la loc cald (pe aragaz de exemplu), cît timp ne ocupăm de crema de lămîie.

Pregătim și crema la abur, punem într-un bol toate ingredientele, le amestecăm continuu cu un tel pînă aducem compoziția pe punctul de fierbere. Trebuie să fim foarte atenți să nu se taie crema! Ideal ar fi să o luăm de pe foc la 60 Grade Celsius. Neavînd un termometru, eu am luat-o de pe foc cînd am văzut că s-a îngroșat puțin și a devenit cremoasă, totodată crema fiind destul de fierbinte dar totodată încă nu a tras nici un clocot.

8

După ce am luat crema de la abur, o strecurăm printr-o sită și luăm spuma de deasupra.

9

Apoi turnăm imediat crema încă fierbinte peste blat și dăm tava la cuptor pentru 15-20 minute la temperatura de 120 Grade Celsius sau pînă cînd crema se va închega de la margini spre mijloc și nu va curge (sau pînă cînd temperatura în interiorul tartei va ajunge la 70 Grade Celsius).

După ce s-a copt, lăsăm tarta sa se răcească, apoi o punem în frigider pentru minim 2-3 ore.

10

Poftim la ceai! 🙂

11

La dorință presărați cu zahăr pudră!

15

Dacă vă plac rețetele mele, dați like paginii mele de Facebook  Dia’s Kitchen pentru a fi la curent cu noutățile de pe blog!

12

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s