Orez negru cu legume sotate

În China Antică orezul negru era denumit „orezul interzis” sau „orezul împăratului”, deoarece era un  soi de orez foarte rar și prețios, care se cultiva doar pe parcele mici. Acest soi de orez era consumat numai de împărat și nobilime, fiind interzis oamenilor de rînd, datorită proprietăților lui miraculoase în menținerea sănătății.

Orezul negru are o culoare neagră atunci cînd este nepreparat, însă atunci cînd este gătit, el capătă o culoare mov închis. Este foarte gustos, are un miros plăcut parfumat și este extrem de sănătos. Nu ezitați să îl includeți în alimentație.

Cum fierbem orezul negru?

Orezul negru de obicei se comercializează nedecorticat, ceea ce înseamnă că trebuie fiert mai mult decît orezul alb pînă se înmoaie. Se prepară de obicei în proporție de o parte orez negru și 2-3 părti apă. Dacă a fost înmuiat în prealabil cel puțin o oră (de preferat 12 ore) se fierbe timp de 20-30 min. Dacă nu a fost înmuiat înainte, se va lăsa la foc potrivit timp de o oră. Trebuie verificat în timpul fierberii, pentru a nu se prepara excesiv și a se pierde nutrienții importanți.

Eu l-am lăsat la înmuiat 12 ore, apoi l-am fiert cam 30 minute cu o ceapă, puțină sare și cîteva frunzulițe de dafin. Am folosit proporția de 1 parte orez negru înmuiat și 2 părți apă!

Ingrediente:

  • 250 gr orez negru
  • 2 ardei roșii kapia
  • 2 ardei grași verzi
  • 2-3 morcovi
  • 4 căței de usturoi
  • 250 gr ciuperci champignon
  • 1 linguriță sos de soia
  • 1 linguriță sos balsamic
  • 4-5 linguri ulei de măsline
  • piper
  • sare grunjoasă

Cît timp fierbe orezul, pregătim legumele.

1

Încingem într-o tigaie mai mare (sau o tigaie wok) uleiul de măsline și aruncăm în ea legumele tăiate în lung. Toate o data!

2

Le sotăm cam 5-7 minute.

3

Apoi adăugăm sosul de soia, oțetul balsamic,  sarea și puțin piper.

Mai lăsăm pe foc 2-3 minute apoi oprim focul și servim legumele cu orezul negru.

4

Pentru a da un gust un pic picant legumelor, serviți-le cu un ardei moderat de iute!

Poftim la masă! 😉

6

Dacă vă plac rețetele mele, dați like paginii mele de Facebook  Dia’s Kitchen pentru a fi la curent cu noutățile de pe blog!

7

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s