Coltunasi cu cartofi si ciuperci

Colțunașii sunt gustoșeniile cu care ne alinta mama în copilărie. Atunci o înconjuram pe ea în jurul mesei și o ajutam la lipit, acum am ajuns să îi gătesc singură 🙂 De data asta am decis să îi fac cu cartofi și ciuperci, iar pentru a le da gust și savoare, i-am stropit cu ceapă călită cu usturoi.

Ingrediente pentru aluat:

  • 400 gr făină
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de zahăr
  • apă călduță

Ingrediente pentru umplutură:

  • 4 – 5 cartofi
  • 200 gr ciuperci
  • 1 ceapă
  • 2 căței de usturoi
  • sare și  piper

Ingrediente pentru ungere:

  • 2-3 linguri de ulei rafinat
  • 1 ceapă
  • 2-3 căței de usturoi

Începem să gătim colțunașii cu răbdare și bunăvoință. Puteți să rezervați cam 2-3 ore, în care să vă jucați cu aluatul, apoi veți fi răsplătiți cu o poftă împlinită și un gust delicios!

Punem într-un bol făina cernută, sarea și zahărul.

1

Adăugăm apă călduță puțin cîte puțin ca să formăm un aluat nici prea tare, nici prea moale, nelipicios. Îl acoperim cu un șervețel și îl lăsăm să se odihnească 15 minute.

2

Apoi îl împărțim în cîteva părți, după preferințe.

3

Îl frămîntăm în bile și acoperim cu un șervețel pentru a se evita uscarea deasupra.

4

5

Cît timp aluatul se odihnește, fierbem cartofii și călim ceapa cu ciupercile și usturoiul.

7

Pasăm bine cartofii și îi amestecăm cu ciupercile călite în ceapă și usturoi.

Sărăm și piperăm.

8

Cînd umplutura  e gata. Întindem aluatul și formăm colțunașii.

Ca să se țină bine lipiți colțunașii, înmoi de fiecare dată degetul într-o cănuță cu apă și ung aluatul pe margini pe interior. Apoi, lipesc!

9

Eu mereu pun colțunașii “să aștepte” pe hîrtie de copt presărata cu puțină făină!

10

Într-o cratiță mai mare de minim 3 litri, dăm în clocot apa cu cîteva frunze de dafin, sare și  piper negru aromat. Cînd apa fierbe, adăugăm colțunașii, unul cîte unul.

Îi fierbem cam 3-4 minute după ce s-au ridicat.

11

Între timp călim o ceapă cu puțin usturoi și ungem colțunașii!

Hai la masă!

12

Dacă vă plac rețetele mele, dați like paginii mele de Facebook  Dia’s Kitchen pentru a fi la curent cu noutățile de pe blog!

14

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s